آسیانیوز- درگذشت کارتر در 100 سالگی یکی از اخبار مهمی بود که باعث شد تا در ایالات متحده یک روز عزای عمومی اعلام شود. او سیاستمداری بود که با برخی از مهمترین مسائل جهان در سال‌های پایانی دهه 70 مواجه شد.

برقراری مناسبات سیاسی کامل با جمهوری خلق چین، به سرانجام رساندن مذاکرات پیمان محدودیت سلاح‌های هسته‌ای با اتحاد جماهیر شوروی، قرارداد کمپ دیوید در سال ۱۹۷۸ بین مصر و اسرائیل و توافقنامه‌ کانال پاناما از جمله مهمترین اقدامات او در عرصه سیاست خارجی بود. با این‌همه برای ایرانیان او چهره‌ای آشناست که نامش با انقلاب ایران گره خورد.

نکته جالب‌توجه این است که درگذشت او در 100 سالگی، درست در سالروز سفرش به ایران اتفاق افتاد. کارتر تقریبا یک سال پیش از انقلاب یعنی در 10 دی‌ماه 1356 به ایران آمد و در حالی که در کنار شاه و ملکه ایران ایستاد، حکومت محمدرضا پهلوی را جزیره ثبات در خاورمیانه نامید. با این‌همه طولی نکشید که روند حوادث به‌سرعت زمینه سقوط شاه را رقم زد و در نهایت کارتر را در گوادلوپ متقاعد کرد که دست از حمایت از شاه بردارد. باری، بررسی عملکرد کارتر به‌ویژه در قبال شاه و انقلابیون و همچنین بررسی وقایعی همچون ماجرای گروگان‌گیری و پشت‌پرده‌های آن، نیازمند بحثی گسترده‌تر است.