روزنامه آسیا-مسئله کشمیر همچون بسیاری از دیگر منازعات، دیرپا و عمیق است، چه اینکه بیش از هفتاد سال از آغاز این بحران میگذرد و با اینهمه گاه و بیگاه، شعلههای این تنش، آتش جنگی را بین هند و پاکستان ایجاد کرده است. در آخرین مورد، کشته شدن ۲۶ گردشگر در منطقه گردشگری پهلگام، بار دیگر این دو قدرت هستهای را در آستانه رویارویی قرار داده است. در واکنش به این رویداد، هند به ارتش خود مجوز «آزادی عملیات» داد و همین مسئله امکان بروز درگیریهای بیشتری را ایجاد کرد، تا جاییکه درگیریهای شبانه برای چندین شب و روز ادامه یافت.
در چند روز گذشته، مقامات دو کشور حملات تندی علیه دیگر ابراز داشتند و برخی نگران رویارویی و جنگ تمامعیار بین این دو شکور هستند. در همیباره، وزیر دفاع پاکستان میگوید در پی حمله مرگبار اخیر به گردشگران در کشمیر، تهاجم نظامی هند به پاکستان قریبالوقوع است و ارتش پاکستان، دولت را از این تهدید مطلع کرده است.
خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان در گفتوگو با رویترز گفت: «ما نیروهای خود را تقویت کردهایم، زیرا اکنون تهاجم یک امر قریبالوقوع است. در چنین شرایطی باید تصمیمات راهبردی اتخاذ شود و این تصمیمات گرفته شده است.» وزیر دفاع پاکستان همچنین تأکید کرده است که این کشور در حالت آمادهباش کامل قرار دارد و تنها در صورت مواجهه با «تهدید مستقیم علیه موجودیت» خود از زرادخانه هستهایاش استفاده خواهد کرد.
این افزایش تنشها، با واکنش دیگری همراه شد. روز گذشته، ارتش پاکستان از آزمایش یک موشک بالیستیک سطحبهسطح با برد ۴۵۰ کیلومتر خبر داد. به نقل از یورونیوز، این آزمایش که بهگفته مقامهای نظامی برای «اطمینان از آمادگی عملیاتی نیروها و بررسی پارامترهای فنی» انجام شده، واکنشی روشن به تنشهای رو به افزایش با هند است.
افزایش تنش در روزهای اخیر در سایر زمینهها هم مشاهده شده است. هند معاهده تقسیم آب رود سند (ایندوس) را به حالت تعلیق درآورده، پروازهای پاکستانی را از حریم هوایی خود منع کرده و سطح روابط دیپلماتیک را کاهش داده است. پاکستان نیز در واکنش، دیپلماتهای هندی را اخراج کرده و حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای هندی بسته است. همزمان، تبادل آتش در خطوط مرزی کشمیر شدت گرفته و بیم آن میرود که اشتباهی کوچک، آتشی بزرگ را شعلهور کند.
از آنجا که هر دو کشور دارای زرادخانههای هستهای هستند و هیچکدام نیز عضو پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) نیستند، هر گونه تشدید تنشها نگرانیهای جهانی را برمیانگیزد. آنگونه که خبرگزاری آسوشیتدپرس در تحلیلی نوشته است، هند رسماً سیاست «عدم استفاده نخست» (No First Use) از سلاح هستهای را دنبال میکند، در حالی که دکترین هستهای پاکستان انعطافپذیرتر است و در شرایط تهدید وجودی، امکان استفاده نخست را نیز در نظر میگیرد./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید