روزنامه آسیا-معاون صنایع عمومی وزارت صمت در مراسم روز ملی تهویه مطبوع گفت: صنعت تهویه ایران ظرفیت سرمایه‌گذاری‌های کلان را دارد.

به گزارش ایسنا، مراسم روز ملی صنعت تهویه مطبوع با هدف تبیین اهمیت این صنعت در رفاه و سلامت جامعه، تاثیر آن بر محیط زیست و مصرف انرژی کشور، شب گذشته با حضور اعضای انجمن تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع ایران، فعالان این حوزه و مسئولان سازمان‌های دولتی و خصوصی برگزار شد.

در این مراسم شراره کامرانی - دبیر کل انجمن تهویه مطبوع  - با تقدیر از شصت سال تلاش بی وقفه صنعتگران و کارآفرینان صنعت تهویه مطبوع گفت: ۱۵ اردیبهشت روز ملی صنعت تهویه مطبوع است و  این دورهمی بهانه‌ای برای قدردانی از تلاش‌های صنعتگران و تولیدکنندگانی است که سال‌ها در این راه تلاش کرده‌اند و در دهه‌های متوالی چرخ این صنعت را چرخانده‌اند، صنعتی راهبردی و زیرساختی که اهمیت آن در رفاه، آسایش و بهداشت جوامع و رفع ناترازی انرژی، انکارناشدنی است.

وی گفت: انتخاب روز ملی صنعت تهویه مطبوع، انتخابی شایسته در یکی از زیباترین تاریخ‌های تقویم شمسی است که با روز ملی شیراز متقارن شده است.

حمایت مجلس از صنعت تهویه: گامی مؤثر در مسیر رشد و پایداری

محمد ابویی، نماینده هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، صنعت تهویه مطبوع را به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه پایدار کشور برشمرد و بر ضرورت توجه و نقش حیاتی این صنعت در بهینه‌سازی مصرف انرژی تاکید کرد.

وی گفت: مجلس شورای اسلامی به خوبی از این اهمیت آگاه است و در سال های اخیر با تصویب قوانینی برای حمایت از این صنعت تلاش کرده تا روند توسعه آن را تسهیل کند.

ابویی افزود: با توجه به پیشرفت های فناوری، مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد تا در زمینه تصویب قوانین استانداردسازی برای تهویه مطبوع، حمایت‌های لازم را برای هدایت و توسعه این صنعت انجام دهد و با تسهیل قوانین، به هموار شدن مسیر تولید و صادرات کمک کند.

ابویی به نمایندگی از هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی، برای حل مشکلات و رفع موانع قانونی و اجرایی پیش روی این صنعت، وعده همکاری و مساعدت داد.

صنعت سیستم های تهویه مطبوع، جزو صنایع  به روز و هایتک است

ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، در این گردهمایی ضمن اشاره به انجمن صنعت تهویه مطبوع به عنوان یکی از انجمن‌های فعال کشور با بیش از ۸۵ عضو و ۶۳ هزار فعال، این حوزه را جزو صنایع های‌تک با قابلیت تبادل بالای فناوری با جهان دانست.

به گفته ابراهیم شیخ صنعت سرمایشی و گرمایشی تهویه مطبوع از صنایع بسیار کاربردی و راهبردی است و رویکرد انرژی در آن باید به لحاظ فناوری های نو، تجهیزات و دستگاه‌ها مدیریت شود.

وی گفت: ایرانی‌ها از دیرباز در بحث تهویه مطبوع پیشرو بوده‌اند و این در معماری ها و آثار باستانی ما نظیر تخت جمشید یا باغ دولت یزد به وضوح مشهود است.

معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: این صنعت ظرفیت سرمایه‌گذاری های کلان را دارد چرا که بستر برای فعالیت و گسترش آن مهیاست و در وزارت صمت برنامه هایی برای توسعه صنعت تاسیسات سرمایشی و گرمایشی مطبوع در دست اقدام است.

وی گفت: در این صنعت و صنایع جانبی آن اعم از هواسازها، فن های خانگی، تاسیساتی، دیگ‌های آب گرم فولادی و چدنی، دریچه‌های تنظیم هوا، چیلرهای مختلف، برج‌های خنک کننده، پکیج‌ها و تجهیزات سردخانه، شیرآلات و مشعل‌های گازسوز و... شاهد پیشرفت‌های امیدوار کننده بوده‌ایم.

شیخ افزود: البته به نسبت تعداد مجوزهای صادره و پروانه‌های ثبت شده، ظرفیت پایینی به کار گرفته شده است و باید تلاش با حداکثر توان تولید علاوه بر اینکه محصولات با مصرف انرژی A+ وA  را جایگزین محصولات انرژی برکنیم  و برنامه‌های صادرات را توسعه بخشیم.

آستریا بزرگترین تولیدکننده لوله های مسی در کشور

عرب احمدی، مدیر عامل شرکت آستریا و از حامیان برگزاری این گردهمایی، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره اساتید و بنیانگذاران فقید صنعت تهویه مطبوع ایران، به معرفی شرکت آستریا پرداخت و اظهار داشت: این شرکت در زمینه تولید لوله‌های مسی فعالیت دارد و در حال حاضر به عنوان بزرگترین تولیدکننده این نوع لوله‌ها در کشور شناخته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه آستریا به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های گروه صنعتی پاکشوما، فعالیت خود را در سال گذشته در زمینی به وسعت ۱۰ هکتار و با فضای تولیدی بالغ بر ۷۴ هزار متر مربع آغاز کرده است، افزود: هدف این شرکت، تولید محصولات با کیفیت به منظور رفع نیازهای بازار داخلی و حضور فعال در بازارهای بین‌المللی است.

عرب‌احمدی با تاکید بر پتانسیل بالای کشور در زمینه ذخایر مس، تصریح کرد: ایران به لحاظ میزان ذخایر مس در رتبه هفتم جهان قرار دارد و این ظرفیت ارزشمند، یکی از دلایل اصلی تاسیس شرکت آستریا برای تولید لوله‌های مسی بوده است. در حال حاضر، این شرکت تمامی اشکال و محصولات مرتبط مسی را تولید و به بازار عرضه می‌کند.

کیفیت مواد اولیه؛ اولویت الکتروژن

در ادامه این مراسم، جعفر علیزاده، بنیان‌گذار شرکت الکتروژن، به شرح تاریخچه فعالیت این شرکت در زمینه تولید دستگاه‌های تهویه مطبوع پرداخت. وی با اشاره به رویکرد کلی الکتروژن اظهار داشت: همواره کیفیت مواد اولیه در اولویت اصلی ما قرار داشته است و بر همین اساس، برخی از موتورهای تولیدی این شرکت با ضمانت ۵ ساله به بازار عرضه می‌شوند. علیزاده همچنین افزود: شرکت الکتروژن به طور میانگین هر سال بین ۷ تا ۸ محصول جدید را طراحی، تولید و روانه بازار می‌کند

صنعتگران حوزه تهویه بازوهای مکمل سازندگان ساختمان هستند

ایرج رهبر، ریاست انجمن انبوه سازان، در این گردهمایی صنعتگران حوزه تهویه مطبوع را به عنوان مکمل و بازوی توانمند سازندگان بخش ساختمان معرفی کرد و افزود: ایجاد انسجام و همبستگی میان فعالان صنعت ساختمان و تولیدکنندگان صنعت تهویه مطبوع می‌تواند منجر به ارتقای سطح خدمات فنی و مهندسی و دستیابی به بازدهی قابل توجه در این زمینه گردد.

وی گفت: بر طبق آمارها، در گذشته خدمات فنی و مهندسی در کشور بیش از ۲۵ میلیارد دلار بوده اما در حال حاضر این رقم با کاهشی چشمگیر به زیر یک میلیارد دلار رسیده که امیدواریم با به نتیجه رسیدن مذاکرات، مشکلات حوزه‌های صنعت کاهش یافته و میزان خدمات به حد اعلایی برسد.

۳۴ درصد از هدررفت و اتلاف انرژی در بخش صنعت ساختمان

پیروز حناچی، شهردار سابق تهران و رئیس دانشکده هنرهای زیبا، در این نشست ضمن گرامیداشت یاد و خاطره مهندس مهدی بازرگان به عنوان یکی از پیشکسوتان و بنیانگذاران دیرینه صنعت تهویه مطبوع در کشور، به مشکلات و چالش‌های دولت در زمینه انرژی اشاره کرد.

وی مهم‌ترین چالش پیش روی دولت را ناترازی انرژی دانست و افزود: متاسفانه در بخش صنعت ساختمان، اعم از تجاری و مسکونی، شاهد ۳۴ درصد هدررفت انرژی هستیم که آماری بسیار قابل توجه است.

حناچی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته در دهه‌های گذشته برای بهینه‌سازی مصرف سوخت و انرژی از طریق ایجاد سازمان‌های مربوطه، خاطرنشان کرد که این اقدامات کافی و مستمر نبوده است. وی یکی از راهکارهای کاهش اتلاف انرژی را استفاده از برچسب‌های نشان‌دهنده میزان مصرف بهینه بر روی لوازم خانگی دانست و پیشنهاد کرد که این طرح می‌تواند برای ساختمان‌های بهینه‌سازی شده نیز به کار گرفته شود.

وی گفت: ما در صنعت نیازمند الگوهایی هستیم که گره‌های این الگوها در دستان شما تولیدکنندگان و صنعتگران است، هرچند شرایط تحریم و نامتعادل بودن قیمت ارز، شرایط تولید را سخت و ناهموار کرده است.

حناچی تنوع اقلیمی ایران را یکی از نعمت‌های الهی و مشهود در سراسر کشور دانست و افزود: به تناسب این تنوع اقلیمی، شاهد تنوع و غنای معماری در ایران هستیم که همواره در آن، موضوع تهویه و هوای مطبوع سرمایشی و گرمایشی از دیرباز مورد توجه بوده است.

فعالیت بیش از ۶۰۰ شرکت در صنعت سیستم های تهویه مطبوع  

مهدی بستانچی، رئیس انجمن تهویه مطبوع، با اشاره به حجم بازار سالانه این صنعت در ایران که بر اساس آخرین برآوردها از مرز ۱۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است، گفت: در این صنعت بیش از ۶۰۰ شرکت در زمینه‌های تولید، طراحی، اجرا و خدمات پس از فروش فعالیت می‌کنند که این امر نشان‌دهنده ایجاد هزاران فرصت شغلی، حضور صدها مهندس و کارشناس متخصص و اجرای هزاران پروژه عمرانی است که بدون حضور فعال این صنعت، متوقف خواهند ماند.

مهدی بستانچی افزود: ما در انجمن تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع ایران، با افتخار اعلام می‌کنیم آماده‌ایم تا با دولت، با مجلس با دانشگاه‌ها، با شرکت‌های دانش‌بنیان، با سازمان ملی استاندارد، با شهرداری‌ها، و با تمام نهادهای تصمیم‌ساز، وارد یک حرکت ملی شویم.

وی گفت:ما امروز از صنعتی حرف می‌زنیم که شاید کمتر دیده شود، اما بیشتر از هر صنعت دیگری، در همه جا حضور دارد، صنعتی که وقتی خوب کار می‌کند، اصلاً به چشم نمی‌آید. اما کافی‌ست لحظه‌ای از کار بیفتد، تا بفهمیم معنای آسایش، کیفیت زندگی و امنیت تنفسی چیست.

رئیس انجمن تهویه مطبوع، ضمن تشریح پیشینه و نوآوری‌های ایرانیان در ابداع روش‌های تهویه مطبوع، به مرور تاریخچه شکل‌گیری صنایع و کارخانجات مرتبط با این حوزه در ایران از دهه چهل شمسی پرداخت. وی همچنین بر جایگاه حیاتی این صنعت و تجهیزات تولیدی آن در زندگی روزمره انسان‌ها در محیط‌های گوناگون از جمله منازل، ادارات، مراکز تجاری، فضاهای آموزشی، واحدهای صنعتی و تاسیسات زیربنایی تاکید کرد.

بستانچی افزود: در ایران باستان، هزاران سال پیش، معماران پارسی، سازه‌هایی خلق کردند که هنوز مایه شگفتی است. بادگیرهای یزد، قنات‌های خنک‌کننده، حوض‌خانه‌های شیراز، و فضاهای نیمه‌زیرزمینی خراسان، همه نشانه‌هایی از دانشی عمیق در مهار طبیعت و هدایت هوا برای آسایش انسان بودند.

به گفته بستانچی در تخت جمشید، در قلب امپراتوری هخامنشی، کانال‌های هوا و سنگ‌فرش‌هایی طراحی شده بودند که جریان نسیم را از میان تالارها عبور دهند. در دوران ساسانیان، ساخت حمام‌ها و آب‌انبارهایی با تهویه طبیعی، به اوج خود رسید و معماری ایرانی، قرن‌ها پیش از اختراع موتور الکتریکی، هوا را به جریان درمی‌آورد.

در جریان این رویداد، کلیپ‌هایی به منظور معرفی اقدامات و محصولات شرکت‌های الکتروژن، آستریا، ساران و دمنده برای حاضران پخش گردید. همچنین، انجمن تولیدکنندگان سیستم‌های تهویه مطبوع، ویدیویی شامل مصاحبه با چهره‌های برجسته و پیشکسوتان این صنعت را به نمایش گذاشت.

در بخش پایانی این مراسم، از کتاب "روایت سرد و گرم" که برشی از مستند تاریخ شفاهی صنعت تهویه مطبوع است، و همچنین تمبر یادبود روز ملی صنعت تهویه مطبوع، رونمایی به عمل آمد./آسیانیوز