آسیانیوز- وحید شقاقی‌شهری، کارشناس اقتصادی درباره سیاست‌های جدید ارزی کشور و حذف ارز نیمایی و راه‌اندازی بازار توافقی و تجاری در راستای اجرای سیاست تک نرخی کردن ارز اظهار داشت: «در حال حاضر شرایط اقتصادی کشور به هیچ عنوان برای اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز مساعد نیست و کسانی که شعار یکسان‌سازی نرخ ارز را می‌دهند، باید به تجربه سال 72 مراجعه کنند. در اقتصاد امروز کشورمان، به‌طور قطع این حرکت با یک شکست مواجه خواهد شد.»

به گزارش ایلنا، این کارشناس با بیان این‌که اقتصاد ایران محل آزمون و خطای مدیران نیست، ادامه داد: «موضوع دیگر این است که بانک مرکزی در سه سال گذشته موضوع مهم ارزی کشور را در آزمون و خطا قرار داده که این بسیار نگران‌کننده‌ است. در طول سه الی چهار سال گذشته، در بانک مرکزی سیاست‌های متعددی برای بخش ارز کشور به اجرا رسیده‌ که پایبند به آن سیاست‌ها هم نبوده و نیستند. در دوره‌ای، سیاست تثبیت ارز 28 هزار و 500 هزار تومان مطرح شد، در دوره‌ای سامانه نیما راه‌اندازی شد و در دوره‌ای هم مرکز مبادله ارز و طلا به راه افتاد و امروز هم بازار توافقی را مطرح کرده‌اند. دیدیم که به این سازو کار و مراکز هم پایبند نبوده و عمر این سامانه‌های ارزی به بیشتر از یک سال نمی‌رسد و این بسیار نگران‌کننده است.»

این کارشناس اقتصادی ادامه داد:‌ «فعالان اقتصادی و مردم برای علامت‌گیری، بازار توافقی را مدنظر قرار نمی‌دهند. شاید در ابتدای کار بازار توافقی، کشف نرخ آن اطلاع‌رسانی شود، اما پس از دو هفته، دیگر قیمت ارز در بازار توافقی برای مردم اهمیتی نخواهد داشت. همانطور که عموم مردم به دنبال نرخ نیما نبودند و همچنان هم از این پس به دنبال نرخ بازار آزاد خواهند بود. آن نرخی که سیگنال صادر و انتظارات تورمی و نرخ کالا و خدمات را با خود همراه می‌کند و سایر نرخ‌ها همه دنباله‌رو آن هستند، نرخ بازار آزاد است. با این حال حتی یک مسئول هم نرخ بازار آزاد را نمی‌پذیرد.»

وی در ادامه اظهار داشت: «دولت باید برای ثبات نرخ ارز در بازار آزاد برنامه داشته باشد و افق روشن و برنامه مشخصی را در این حوزه اعلام و الزامات اجرای این برنامه‌ها مانند کنترل حساب سرمایه، حکمرانی ریال، شفافیت گردش پول در اقتصاد، مهار سختگیرانه قاچاق کالا، نظارت هوشمند بر مصارف ارزی کشور، نظارت هوشمند بر توزیع کالا در اقتصاد ایران، مدیریت واردات رسمی و کاهش کسری تجارت‌های غیرنفتی را فراهم کند.»

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: «قرار بود سامانه نیما هم دستوری نباشد، اما به صورت دستوری اداره شد و از حالت بازار خارج و به نابازار تبدیل شد. مفهوم بازار در اقتصاد این است که دخالتی در آن صورت نگیرد. سیاست بازار توافقی این است که در آن دخالتی نشود و حالتی شبیه به بازار آزاد را داشته باشد، اما غافل از این‌که در اقتصاد ایران حجم قاچاق،‌ پنهانکاری و اقتصاد غیررسمی بسیار زیاد است و به همین دلیل بازار آزاد از حرکت نخواهد ایستاد و علامت‌دهنده به کل اقتصاد ایران و راهبر ارز کشور بازار آزاد است.»