روزنامه آسیا -فراهم آوردن شرایطی که سلامت و امنیت نیروی کار تضمین و تأمین شود، از جمله مهمترین خواستههای جامعه کارگری بوده و هست. از اینرو، حتی اگر نتوان حوادث کار را به صفر رساند، اما میتوان با حفاظت از امنیت و سلامت کارگران و ایمنی کار، آمار آن را روزبهروز کاهش داد.
در همین راستا، پیشنویس اصلاحی دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار با هدف تضمین و صیانت از سلامت نیروی کار، افزایش کیفیت بازرسیهای بازرسان کار و کاهش قابل ملاحظه حوادث ناشی از کار در دستور کار قرار گرفت. بروز حوادث مختلف از جمله حوادث ناشی از کار و بیماریهای شغلی یکی از تبعات سوء رشد تکنولوژی در جوامع بشری است و همه ساله تعداد بیشماری از نیروهای کار در واحدهای تولیدی و صنعتی را دچار مشکل میکند.
به نقل از ایسنا، طبق آمار سازمان بینالمللی کار در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۴۰ میلیون حادثه در دنیا رخ داده و ۱۶۰ میلیون بیماری شغلی ایجاد شده است؛ همچنین ۲۰۳ میلیون نفر در سال ۲۰۲۳ فوت کرده و بیش از ۳۳۷ میلیون کارگر درگیر حوادث غیرفوتی شغلی شدهاند.
به گفته مدیران و مسئولان، یکی از دغدغههای مهم وزارت کار بحث صیانت از نیروی کار است و به همین منظور موضوع حوادث شغلی و صیانت از نیروهای انسانی در دستور کار بازرسان کار قرار دارد. هدف از بررسی و اصلاح پیشنویس اصلاح دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار، صیانت از سلامت نیروی کار،افزایش کیفیت بازرسیهای بازرسان کار،تضمین سلامت کارگران و کاهش قابل توجه حوادث ناشی از کار است.
بر اساس گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس از وضعیت حوادث ناشی از کار در کشور منتشر کرده است، حوادث شغلی در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نشان میدهد که ۳۸۲۶ نفر در محل کار خود فوت شدهاند. این افراد جزو ۸۴ هزار و ۶۳۸ نفری بودهاند که طی همین بازه زمانی دچار حادثه شغلی شده، بیمه بوده و اسامی آنها در بررسیهای سازمان تأمین اجتماعی به ثبت رسیده است.مرگ بر اثر حوادث ناشی از کار پس از تصادفات جادهای، دومین عامل مرگ و میر به شمار میرود.
سازمان پزشکی قانونی نیز طی آماری اعلام کرده که در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۸ هزار و ۱۲۰ نفر و طی سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار و ۷۰ نفر از معاینات پزشکی مربوط به معاینات مصدومان ناشی از حوادث کار بوده است.
در روزهای اخیر، طی جلسهای با حضور مدیرعامل سازمان تأمین اجماعی و معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیشنویس اصلاحی دستورالعمل اداری حوادث ناشی از کار مورد بحث و بررسی قرار گرفت. هدف از ارائه و بررسی پیشنویس مذکور، صیانت از سلامت نیروی کار و افزایش کیفیت بازرسیهای بازرسان کار توسط مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و به موجب این پیشنویس اصلاحی، سلامت کارگران تضمین و حوادث ناشی از کار به شکل قابل ملاحظهای کاهش مییابد.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در این جلسه آمادگی سازمان متبوع خود برای تقویت اثربخشی بازرسی بازرسان کار را اعلام کرد و گفت: «با توجه به تأکید وزیر کار بر حفظ و نگهداشت نیروهای کار، تأمین اجتماعی نجات انسان از مخاطرات کاری را برنامهای راهبردی میداند و در مسیر کاهش آسیب به نیروی کار مولد، همکاری با معاونت روابط کار وزارت کار را به منظور افزایش بهداشت حرفهای و ایجاد شرایط ایمنی در محیط کارگاهها در دستور کار قرار میدهد.»
در حال حاضر با وجود اعمال نظارتها و آموزشهای مستمر این امکان هست که خطاهای انسانی منجر به آسیب شغلی شود از این رو برای فراهم کردن شرایط ایمن کارگاهها لازم است استانداردهای اجباری تنظیم شود. هر چند خلأهایی در این حوزه به چشم میخورد اما استانداردهای اجباری نه تنها میتواند تولید داخل را ایمن کند، بلکه از ورود تجهیزات غیر استاندارد به کارگاهها نیز جلوگیری میکند./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید