روزنامه آسیا-«به‌نظر می‌رسد با روی کار آمدن کی‌یر استارمر در مقام نخست‌وزیر بریتانیا، روابط اتحادیه اروپا و این کشور که بعد از برگزیت دچار سردی و زوال شده بود، بار دیر گرم و نزدیک شده است. در میان اعضای اتحادیه شاید این فرانسه است که بیش از هر کشور دیگری، سعی بر گسترش همکاری‌ها با انگلیس دارد.»

در همین راستا، رئیس‌جمهور فرانسه و نخست‌وزیر انگلیس در بیانیه‌ای مفصل از مواضع مشترک دو طرف درباره مسائلی از جمله همکاری دوجانبه، دفاع و امنیت اروپا و مناقشات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای گفتند. همچنین دو کشور عنوان کردند که به همراه آلمان در چارچوب تروئیکای اروپا به تلاش برای دستیابی به یک توافق درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران ادامه خواهند داد، توافقی که در برگیرنده منافع امنیتی مشترک این شرکای اروپایی باشد.

به گزارش ایسنا، امانوئل ماکرون و کی‌یر استارمر در بیانیه‌ای مشترک پس از سی‌وهفتمین نشست رهبران این کشور در لندن تأکید کردند: «بریتانیا و فرانسه متعهد به صلح، دموکراسی، حاکمیت قانون، نظم بین‌المللی مبتنی بر قواعد و حقوق بشر هستند.» در این بیانیه که در وبگاه دولت انگلیس منتشر شده، مطرح گردید: «در شرایطی که این ارزش‌ها روزبه‌روز بیشتر به خطر می‌افتند، فرانسه و بریتانیا به عنوان کشورهای بزرگ اروپایی، اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، اقتصادهای مهم جهانی و دموکراسی‌های باز، مسئولیتی مشترک در دفاع از این اهداف و ارزش‌ها دارند. روابط و همکاری‌های ما از اهمیت بنیادین برخوردار است.» 

دو طرف تأکید کردند: «ما مصمم هستیم امنیت مردم خود را افزایش دهیم، از صلح عادلانه و پایدار در سراسر جهان حمایت کنیم، همکاری‌های دفاعی و امنیتی را تعمیق، رقابت‌پذیری و رشد اقتصادی را تقویت کنیم و برای کشورهای خود اشتغال و رفاه به ارمغان آوریم.» 

استارمر و ماکرون درباره جنگ اوکراین بیان کردند: «ما دوباره بر عزم خود را برای اطمینان از شکست روسیه در جنگ غیرقانونی و تجاوزکارانه‌اش تاکید می‌کنیم و متعهد به حمایت پایدار از اوکراین، از جمله ارائه تضمین‌های امنیتی برای حفظ استقلال و حاکمیت آن هستیم. امروز «ائتلاف داوطلبان» را متشکل از بیش از ۳۰ کشور متعهد به امنیت بلندمدت اوکراین تشکیل دادیم. ما از تدوین برنامه‌های عملیاتی برای استقرار نیروهای ضامن پس از پایان درگیری‌ها، تامین امنیت آسمان و دریاهای اوکراین و بازسازی نیروهای مسلح این کشور استقبال کرده‌ایم.»

این بیانیه می‌افزاید: «ما موافقت کردیم که «شراکت مقابله با ناوگان سایه» را راه‌اندازی کنیم تا به مقابله با کشتی‌های خطرناک تحت حمایت روسیه در کانال مانش بپردازیم، درآمدهای نفتی روسیه از این طریق را کاهش دهیم و امنیت دریایی خود را حفظ کنیم. در همین راستا، متعهد به کاهش سقف قیمت نفت خام هستیم تا درآمدهای نفتی روسیه برای تامین مالی جنگ وحشیانه‌اش بیشتر کاهش یابد. تلاش‌های مشترک خود را برای جلوگیری از تامین قطعات دو منظوره و تسلیحات به روسیه توسط نهادهای کشورهای ثالث تقویت خواهیم کرد.» 

گفتنی است، با وجود این که ایران تأکید کرده است تولید و به‌کارگیری تسلیحات اتمی جایی در دکترین دفاعی آن ندارد، در بیانیه استارمر و ماکرون درباره ایران آمده است: «ما بار دیگر، بر عزم خود مبنی بر این‌که ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد، تأکید می‌کنیم. ما همکاری‌های خود، از جمله در چارچوب تروئیکای اروپا با آلمان، را برای دستیابی به توافقی قوی درباره برنامه هسته‌ای ایران ادامه خواهیم داد که شامل منافع امنیتی مشترک ما شود. ما همچنان به حمایت ازسرگیری همکاری کامل ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه خواهیم داد.»

در این بیانیه با پرداختن به جنگ غزه هم آمده است: «ما متعهد به رسیدگی به بحران انسانی در غزه، تلاش برای آتش‌بس فوری و آزادی تمام اسرای باقی‌مانده هستیم. ما تعهد خود درباره به رسمیت شناختن کشور فلسطین را به عنوان مشارکتی در فرآیند صلح مورد تاکید قرار می‌دهیم و برای تحقق راهکار دو دولتی همکاری خواهیم کرد. ما همچنین هماهنگی‌های خود را برای مقابله با چالش‌های امنیتی و بشردوستانه در سوریه و لبنان به منظور تقویت ثبات منطقه‌ای گسترده‌تر، افزایش می‌دهیم.»

دفاع و امنیت، مسئله مهاجران و همچنین همکاری‌های اقتصادی، از جمله دیگر مسائلی بود که دو طرف در این بیانیه به آن اشاره کرده و به تبیین مواضع مشترک خود پرداختند./آسیانیوز