روزنامه آسیا-تبریز را این بار از زاویه‌ای متفاوت می‌شد دید؛ نه فقط از دریچه بازار تاریخی، معماری و پیشینه تجاری شهر، بلکه از جایی که قرار بود بخشی از ظرفیت اقتصادی امروز آن به نمایش گذاشته شود.

صبح پنجشنبه ۱۹ شهریورماه، دانشگاه هنر اسلامی تبریز میزبان رویدادی با عنوان «تالار مذاکرات اقتصادی و سرمایه‌گذاری تبریز» بود؛ رویدادی که با همکاری دفتر تجاری‌سازی سازمان جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی، انجمن مدیران صنایع استان، مدرسه سرمایه‌گذاری ندیم، شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان شرقی و دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار شد. هدف از این رویداد، ایجاد بستری برای تعامل میان فعالان اقتصادی، سرمایه‌گذاران و تجار داخلی و خارجی جهت توسعه همکاری‌های تجاری، سرمایه‌گذاری و صادراتی بود.

وقتی تجارت در میان هنر و معماری اتفاق می‌افتد

ورود به دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ورود به یک سالن نمایشگاهی معمولی نبود. فضای دانشگاه با آثار هنری، معماری و نشانه‌های فرهنگی، از همان ابتدا حال‌ و هوای متفاوتی ایجاد می‌کرد. در شرایطی که معمولا برای برگزاری رویدادهای اقتصادی، سالن‌های رسمی، هتل‌ها یا مراکز تجاری انتخاب می‌شوند، برگزاری یک رویداد اقتصادی B2B در چنین فضایی قابل‌تأمل بود.

این پرسش شکل گرفت که آیا یک فضای لوکس و کاملا مدرن، لزوما بهترین انتخاب برای ارتباط با مهمانان خارجی است؟ در واقع، محل برگزاری رویداد خودش می‌تواند بخشی از پیام برند یک شهر و کشور باشد. تبریز با پیشینه تاریخی خود به عنوان پل ارتباطی شرق و غرب، انتخابی معنادار برای چنین تجربه‌ای است.

شرکت‌ها در جست‌وجوی فرصت‌ها و امکان‌ها

مخاطب اصلی این رویداد، عموم مردم نبودند. شرکت‌ها آمده بودند تا یکدیگر را پیدا کنند، شبکه ارتباطی بسازند و مسیر معاملات آینده را هموار کنند. تنوع حاضرین از تولیدکنندگان صنعتی و ساختمانی گرفته تا فعالان حوزه معماری، صنایع‌دستی، چرم، محصولات آرایشی و بهداشتی و حتی شرکت‌های مرتبط با صنایع غذایی، نشان می‌داد که رویداد محدود به یک صنعت خاص نیست، بلکه ویترینی از ظرفیت‌های تولیدی و خدماتی استان است.

فعالیت‌های صادراتی متوقف نشده است

در حاشیه این رویداد، فرصت گفت‌وگو با برخی شرکت‌کنندگان فراهم شد. مدیرعامل شرکت «بالاست» در مورد شرایط صادرات تأکید داشت که حتی در شرایط دشوار فعلی، فعالیت صادراتی آن‌ها متوقف نشده و زیرساخت‌های لازم برای توسعه همچنان پابرجا است. او البته نکته‌ مهمی را یادآور شد و گفت: «حضور بیشتر تجار خارجی که قدرت خرید و تصمیم‌گیری دارند، می‌تواند ارزش چنین مذاکراتی را دوچندان کند.»

در گفت‌وگوی دیگری با مدیرعامل یک شرکت فعال در حوزه معماری، ارزیابی مثبتی از فضای رویداد ارائه شد. او معتقد بود: «موفقیت یک رویداد B2B به تعداد غرفه‌ها نیست، بلکه به کیفیت ارتباطات است؛ جایی که حتی دو یا سه ارتباط عمیق می‌تواند به قراردادهای تجاری پایدار در آینده تبدیل شود.»

نگاهی به مسیر آینده: از رویداد تا فرآیند

با وجود فضای مثبت، یک واقعیت کاملا مشهود بود: برای تبدیل این برنامه به یک رویداد اثرگذار بین‌المللی، حضور گسترده‌تر تجار واقعی از کشورهای هدف صادراتی، به‌ویژه کشورهای همسایه و آسیای میانه، ضروری است. نکته کلیدی اینجاست که این رویداد نباید به یک برنامه یک‌روزه محدود شود. این نشست‌ها باید به فرآیندی مستمر برای شناسایی فرصت‌ها، مذاکره و پیگیری توافق‌ها تبدیل شوند. روز برگزاری، فقط نقطه شروع است، نه نقطه پایان.

سخن پایانی

رهاورد این سفر، فقط تصویر یک نمایشگاه نبود. اقتصاد قبل از آن‌که در قراردادها شکل بگیرد، در «ارتباط‌ها» متولد می‌شود. اگر «تالار مذاکرات اقتصادی و سرمایه‌گذاری تبریز» بتواند به شبکه‌ای مستمر برای اتصال تولیدکننده، سرمایه‌گذار و خریدار خارجی تبدیل شود، آنگاه می‌توان گفت که این میزهای مذاکره، نقطه شروع ساخت آینده تجارت تبریز بوده‌اند. برای نخستین تجربه، گامی قابل‌توجه برداشته شد، اما ظرفیت تبریز برای رشد در این مسیر، بسیار فراتر از این‌هاست.

تهیه‌کننده: دکتر نازیلا فرجاد و دکتر محمدرضا محمدی