آسیانیوز- صنعت تهویه مطبوع در ایران، با گردش مالی سالانه ۶ میلیارد دلار نقش مهمی در صنعت و چرخه پولی کشور ایفا میکند و همچنین از پشتوانه تاریخی خوبی در صنایع ایران برخوردار است. اما مشکلات غیرفنی، بهویژه تحریمها، که برای صنعت تهویه مطبوع در ایران ایجاد کرده، باعث شده است این صنعت نتواند در توسعه بازارهای منطقهای و فرامنطقهای، آنگونه که شایسته است، موفق عمل کند. در همینراستا در روزنامه آسیا به گفتوگو با مهدی بستانچی، رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران، پرداختیم.
مهدی بستانچی درباره اهمیت صنعت تهویه مطبوع گفت: «صنعت تهویه مطبوع جزو صنایع پیشرو و مهم در دنیای امروز است، زیرا به دو عامل مهم ارتباط مستقیم دارد. اول، رفاه و آسایش که به ما کمک میکند در محیط زندگیمان رفاه و آرامش داشته باشیم. دمای مطلوب یکی از اصلیترین شاخصها است؛ اگر در ساختمانی لوکس باشیم ولی دمای مناسب را نتوانیم فراهم کنیم، طبیعتاً احساس خوبی نخواهیم داشت. دوم، مصرف انرژی که تأثیر مستقیمی بر آلودگی محیط زیست و مسائل دیگر دارد. به همین دلیل، در کشورهای توسعهیافته، شرکتهای بزرگی روی این سیستمها کار میکنند و سرمایهگذاری زیادی برای توسعه سیستمهای تهویه مطبوع انجام میدهند.»
رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران، در مورد وضعیت این صنعت در ایران گفت: «در ایران، موضوع قابلتوجه این است که چه میزان از تکنولوژی را در این زمینه داریم. در کشور، شرکتهای بسیاری وجود دارند که بیش از ۵۰ سال در این صنعت فعالیت میکنند و بخش عمدهای از محصولات تولیدی آنها، با تأخیری یک یا دو نسل نسبت به سطح جهانی تولید میشود و تقریباً به جدیدترین نسلهای فناوری نزدیک هستند. اما متأسفانه استانداردهای قابل اتکایی در صنعت تهویه مطبوع ایران وجود ندارد. یکی از معضلات مهم در مصرف انرژی کشور، مربوط به تهویه مطبوع است. به عنوان مثال، هنگام ساخت یک خانه برای گرفتن پایان کار، بسیاری از الزامات ایمنی باید رعایت شود، اما برای گرفتن کنتور برق، هیچ محدودیتی در مصرف انرژی وجود ندارد.»
وی به چالشهای صنعت تهویه مطبوع در ایران نیز اشاره کرده و افزود: «واردات قاچاق یکی از بزرگترین معضلات این صنعت در ایران است. گردش مالی صنعت تهویه مطبوع در کشور حدود ۶ میلیارد دلار در سال است که از این مبلغ، حدود ۳۵ درصد یا دو میلیارد دلار به صورت قاچاق وارد میشود. این دو میلیارد دلار قاچاق به اندازه ۴ میلیارد دلار انرژی مصرف میکند.»
مهدی بستانچی در پایان ضمن اشاره به پتانسیل شرکتهای داخلی در حوزه صنعت تهویه مطبوع بیان داشت: «تولیدکنندگان صنعت تهویه مطبوع ایران، با سابقهای ۵۰ ساله به عنوان صاحبنظران تکنولوژی در این حوزه شناخته میشوند. این شرکتها محصولات با کیفیت و استاندارد تولید میکنند و با توجه به حضور رقیب منطقهای مانند ترکیه، همچنان ترکیه نتوانسته است در بازار ایران نفوذ کند. با وجود این، شرکتهای ایرانی پتانسیل تسلط بر بازار منطقه را دارند، اما به دلیل تحریمها قادر به اخذ برخی استانداردهای بینالمللی نیستند. این محدودیتها مانعی بزرگ برای رقابت در سطح منطقه شدهاند.»
دیدگاه خود را بنویسید