روزنامه آسیا-دولت انگلیس در اقدامی بی‌سابقه و با هدف افزایش فشار بر مسکو، سنگین‌ترین بسته تحریمی خود را علیه ناوگان نفتی روسیه، شامل تحریم ۱۰۰ نفتکش موسوم به «ناوگان سایه» و شماری از نهادها و افراد مرتبط با بخش انرژی و مالی کرملین، اعمال کرد.

به گزارش ایرنا، این بسته تحریمی که مقامات انگلیسی آن را بزرگ‌ترین اقدام هدفمند علیه زیرساخت نفتی روسیه می‌دانند، در نشست روز جمعه (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس، با اعضای نیروی اعزامی مشترک (JEF) در اسلو اعلام شد. دفتر نخست‌وزیر انگلیس در بیانیه‌ای اعلام کرد که ناوگان پنهان روسیه از ابتدای سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۴ میلیارد دلار نفت جابه‌جا کرده و به زعم لندن، منبع اصلی تأمین مالی جنگ اوکراین به شمار می‌رود.

استارمر در این نشست تصریح کرد:«ما همه توان خود را برای از کار انداختن عملیات ناوگان سایه ولادیمیر پوتین، قطع درآمدهای نفتی کرملین و محافظت از زیرساخت‌های حیاتی زیردریایی به‌کار خواهیم گرفت. روسیه تهدیدی جدی برای امنیت ملی ماست و باید هزینه‌های اقداماتش را بپردازد.»

همچنین، وزارت امور خارجه انگلیس اعلام کرد که این کشور به همراه دست‌کم ۳۷ کشور دیگر، از جمله برخی متحدان اروپایی، برای نخستین بار به طور رسمی از تشکیل دادگاه رسیدگی به آنچه جنایات روسیه علیه اوکراین خوانده می‌شود، حمایت کرده‌اند. این موضع‌گیری همزمان با سفر دیوید لمی، وزیر خارجه انگلیس، به لویو در غرب اوکراین صورت گرفت.

لمی در این خصوص گفت: «ما امروز و هر روز در کنار اوکراین ایستاده‌ایم؛ برای صلحی عادلانه و پایدار، برای اروپا و برای عدالت. تشکیل دادگاه ویژه، از وعده‌های کلیدی ما بود که از ابتدای دولت در اولویت قرار گرفت.» وی افزود: «ما با پوتین، با تعلل و عقب‌نشینی‌اش از صلح، و با ناوگان نفتی غیرقانونی‌اش مقابله می‌کنیم. امروز با تحریم ۱۱۰ هدف، بزرگ‌ترین بسته تحریمی خود را علیه این ناوگان اعمال کردیم.»

بر اساس اعلام وزارت خارجه انگلیس، بسته تحریمی جدید این کشور شامل ۱۰۰ نفتکش فعال در حمل و نقل نفت روسیه، چند شرکت بزرگ فعال در بخش انرژی از جمله BX ENERGY و NORD AXIS LTD و همچنین نهادهای مالی مرتبط با دولت روسیه مانند شرکت بیمه SOGLASIE است. علاوه بر این، نام پنج فرد حقیقی مرتبط با صنعت انرژی روسیه نیز در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته است.

کارشناسان بر این باورند که نشست لویو یک نقطه عطف در روند تشکیل دادگاه ویژه بین‌المللی برای رسیدگی به اتهامات علیه روسیه محسوب می‌شود. در همین راستا، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه از توافق سیاسی وزرای خارجه این اتحادیه برای تاسیس چنین دادگاهی خبر داد و اعلام کرد که این دادگاه زیر نظر شورای اروپا فعالیت خواهد کرد.

وی مدعی شد: «روسیه هیچ نشانه‌ای از تمایل به صلح نشان نمی‌دهد. باید فشار بیشتری اعمال شود تا مسکو نیز خواستار آتش‌بس شود.»

این در حالی است که جنگ اوکراین در پی بی‌توجهی غرب نسبت به نگرانی‌های امنیتی مسکو درباره گسترش مرزهای ائتلاف نظامی ناتو شکل گرفت. روسیه در واکنش به نادیده گرفتن دغدغه‌های امنیتی خود از سوی غرب، به‌ویژه آمریکا، در پنجم اسفند ۱۴۰۰ (۲۴ فوریه ۲۰۲۲) به اوکراین حمله کرد.

در طول این مدت، کشورهای عضو ناتو با کنار گذاشتن راه حل‌های دیپلماتیک، از طریق ارسال گسترده کمک‌های نظامی به کی‌یف، به ادامه این جنگ کمک کرده‌اند و با تجهیز اوکراین به سلاح‌های سنگین، رویکرد تقابل را بر کاهش تنش ترجیح داده‌اند./آسیانیوز