دکتر مهدی کریمی تفرشی

روزنامه آسیا-آن‌طور که رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی، اعلام کرده است، اکنون بیش از ۹۸درصد برداشت غلات در ایران به صورت مکانیزه انجام می‌شود. این رقم حاکی از یک رشد قابل ملاحظه در مزارع کشور است که تنها ۲ درصد از اراضی کوچک را برای برداشت دستی باقی گذاشته است. وجود ۲۲ هزار دستگاه کمباین فعال در مزارع، نمادی از این پیشرفت و کارآمدی است. این میزان مکانیزاسیون، نه تنها سرعت برداشت را افزایش داده، بلکه به کاهش ضایعات و افزایش بهره‌وری نیز کمک شایانی کرده است.

شاید مهم‌ترین بخش این گزارش، اشاره به رشد چشمگیر صنایع تبدیلی و تکمیلی طی پنج سال گذشته باشد. این رشد، یک استراتژی کلان ملی برای جلوگیری از خام‌فروشی محصولات کشاورزی است که نتایج درخشانی نیز به همراه داشته است. شاهد این مدعا، سهم ۶۰ درصدی محصولات فرآوری شده در صادرات کشاورزی سال گذشته است که نشان می‌دهد ایران دیگر تنها صادرکننده مواد اولیه نیست، بلکه به سمت عرضه محصولات با ارزش افزوده حرکت کرده است.

صنایع فرآوری و تکمیلی کشور در حال حاضر ظرفیتی معادل ۱۰۵ میلیون تن را دارا هستند؛ رقمی که شامل ۶۰ میلیون تن برای فرآوری و ۶۰ تا ۶۵ میلیون تن برای بسته‌بندی، انبارداری و سیلوها می‌شود. نکته امیدوارکننده دیگر، بهبود قابل توجه کیفیت بسته‌بندی محصولات است که در آخرین نمایشگاه صنایع غذایی به وضوح مشهود بود. این پیشرفت، نقطه ضعفی دیرینه در صادرات کشاورزی را به نقطه قوت تبدیل کرده است.

دکتر مهدی کریمی تفرشی؛ پژوهشگر دیپلماسی اقتصادی و رئیس هیأت مدیره تعاونی تولیدکنندگان محصولات غذایی کشور

آسیانیوز