آسیانیوز- در حالی که مدتهاست حوزه مسکن با بحران روبهروست و خانهدار شدن به رؤیایی دستنیافتنی بدل شده است، نهضت ملی مسکن هم حال و روز مساعدی ندارد. در همین زمینه، بازرس انجمن انبوهسازان تهران معتقد است: «کمبود منابع مالی و عدم همکاری بانکها طی سالهای گذشته عملا پروژهها را متوقف کرده است.»
مهدی زرقانی، بازرس انجمن انبوهسازان تهران و دبیر کارگروه راهبری پروژههای اقدام و نهضت ملی انجمن در گفتوگو با خبرآنلاین عنوان کرد: «قرار بود با پرداخت تسهیلات ارزانقیمت و بازپرداخت بلندمدت و همچنین سهم آورده متقاضیان، دهکهای کمدرآمد جامعه صاحب خانه شوند. اما کمبود منابع مالی و عدم همکاری بانکها طی سالهای گذشته عملا این پروژهها را متوقف کرده است.»
زرقانی درباره تعداد، میزان پیشرفت و آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی استان تهران گفت: «در استان تهران حدود ۱۵هزار پروژه اقدام و نهضت ملی در حال احداث است که پروژههای اقدام ملی بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند. حدود ۱۰ هزار واحد نهضت ملی هم در دولت سیزدهم آغاز به کار شد که با گذشت سه سال حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشتهاند.»
وی در ادامه افزود: «این طرح با هدف رفع کمبود مسکن و بهبود دسترسی برای اقشار کمدرآمد بهخصوص دهکهای پایین جامعه طراحی شد. طبق وعده دولت گذشته که اکنون در قالب برنامه هفتم توسعه تبدیل به قانون شده و البته خانم وزیر هم بر اجرای آن تأکید کرده اند، ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکن در دستور کار است، اما بررسی روند اجرایی سه سال گذشته بسیار ناامیدکننده است.»
وی درباره ابعاد مختلف چالشهای اجتماعی تصریح کرد: «در این پروژه بسیاری از متقاضیانی که موفق به ثبتنام نهایی شدند، دارایی و سرمایههای خود را تبدیل به آورده اولیه پروژهها کردند. مردم طلا، خودرو و سایر سرمایههای خود را فروختند، از آشنایان خود قرض کردند، به این امید که با واریز مبلغ اولیه و دریافت تسهیلات تکمیلی بتوانند صاحب خانه شوند. اما طی مدت اجرای پروژهها به دلیل عدم همکاری بانکها، خبری از تسهیلات نیست و روز بهروز به قیمت تمام شده مصالح ساختمانی هم افزوده میشود. پروژهها دیگر با مبلغی که در روزهای اول وعده داده شد، قابل تکمیل نیستند و عملا بازپرداخت مبلغ پروژهها از توان دهکهای پایین خارج شده است.»
زرقانی اظهار داشت: «نهضت ملی که قرار بود اقشار ضعیف را خانهدار کند، اکنون از دسترس آنها خارج شده و هرچه زمان بیشتری بگذرد، دهکهای بیشتری از این پروژه مسکن اجتماعی دولت محروم میشوند. اکنون متقاضیان هم سرمایههای خود را از دست دادهاند و هم امیدی به تکمیل خانههای خود ندارند. این مسأله، یک هشدار جدی برای دولت است و اگر بانکها را پای کار نیاورد، یا راهکارهای جایگزین لحاظ نکند، عملا با تعداد زیادی متقاضی معترض که سرمایه خود را از دست دادهاند، رو بهرو هستیم.»
وی بیان کرد: «بانکها به دلیل مشکلات مالی ترجیح میدهند منابع خود را به تسهیلات کوتاهمدت و سودآورتر اختصاص دهند؛ علاوه بر این، تورم و ریسک بازپرداخت تسهیلات مسکن نیز از دیگر چالشهایی است که بانکها را از اجرای تعهداتشان بازمیدارد. در واقع عدم نظارت کافی دولت بر عملکرد بانکها باعث شده است که برخی از بانکها از اجرای کامل تعهدات خود سر باز زنند و پروژههای مسکن با مشکلات جدی مواجه شوند.»
«مهدی زرقانی» در پاسخ به این سوال که راهکارهای پیشنهادی برای عبور از این بحران چیست، گفت: «مهمترین نیاز، پای کار آمدن بانکهاست. دولت باید وزارت اقتصاد و بانک مرکزی را مجاب کند که به تعهدات خود عمل کنند. در هر صورت صراحتا بر نقش بانکها در این پروژه تأکید شده و اگر این تعهد نادیده گرفته شود، سایر تعهدات هم زیر سوال خواهد رفت.»
دیدگاه خود را بنویسید