روزنامه آسیا-بازار سرمایه را بسیاری از کارشناسان اقتصادی به‌درستی نبض اقتصاد و ضربان بازار می‌دانند که تصویری عینی از شرایط را حتی پیش از وقوع رخدادهای سیاسی و تحولات اقتصادی به تصویر می‌کشد. در همین خصوص، با ادامه مذاکرات و در سایه امیدواری‌‌ها به حصول توافق، بازار سرمایه در هفته اخیر سبزپوش بود و شاخص‌ها رکورد شکست.

حتی ساعاتی پیش از آغاز دور دوم مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده در رم ایتالیا، بازار سرمایه با استقبالی گرم به پیشواز این گفت‌وگوها رفت، به‌طوری‌که در ساعات ابتدایی روز شنبه، بازار سرمایه با رشد بیش از ۴۱ هزار واحد همراه شد و برای اولین بار از کانال سه میلیون واحد عبور کرد. گفتنی است بازار سهام تحت‌تأثیر کاهش ریسک‌های سیستماتیک ناشی از  بهبود مناسبات بین‌المللی که از حدود ۱۰ روز قبل ایجاد شده، رشد قابل توجهی را تجربه کرده است و اخبار مثبتی از پیاپی از این مذاکرات به گوش می‌رسد زمینه استمرار این وضعیت را ایجاد کرده است.

در 10 روز اخیر، علاوه بر بازارهای دلار و طلا، بازار سرمایه هم با ارسال سیگنال‌های مثبت، نسبت به امکان حصول توافقی جدید در سیاست خارجی واکنش نشان داد و بورس پس از بازه‌های طولانی که با روندهای کاهشی شاخص روبه‌رو بود، به‌صورت مستمر با رشد شاخص‌ها مواجه شد و در نهایت روز شنبه از کانال سه میلیون واحدی هم عبور کرد. 

با گذر از مذاکرات روز شنبه و اظهارات مثبت شخصیت‌ها و مقامات سیاسی دو طرف، همچنان بازار سرمایه را در مسیر صعود قرار داده است. روز گذشته، شاخص بازار سرمایه در هشتمین رشد خود طی ۹ روز کاری اخیر، با افزایش ۶۵ هزار واحد به رقم سه میلیون و ۷۷ هزار واحد رسید و کانال سه میلیون واحدی را حفظ کرد. در شرایطی که بازارهای ارز و طلا تحت تأثیر مذاکرات و بهبود مناسبات بین‌المللی روند کاهشی دارند، تالار شیشه‌ای در ۹ روز کاری اخیر تنها یک روز منفی را سپری کرده و سایر روزها سبزپوش بوده است. 

به نظر می‌رسد متغیرهای سیاسی اثر مثبتی بر بازار سهام و رشد شاخص کل داشته است. امیدواری به رفع تنش‌های سیاسی که با آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان ایجاد شده و هم‌چنین احتمال تصویب لوایح پالرمو و CFT می‌تواند اثر مثبتی بر بازار سهام داشته باشد؛ چرا که به گفته کارشناسان، حل مناقشات بین‌المللی از یک‌سو و کاهش ریسک‌های سیستماتیک و ایجاد شفافیت از سوی دیگر، به ایجاد فضای امن‌تری برای فعالیت‌های اقتصادی منجر می‌شود و مسیر تعاملات ایران با نظام مالی جهانی را هموار می‌سازد.

البته این موضوع، کتمان برخی مشکلات ساختاری در بازار سرمایه و کلیت اقتصاد نیست. کارشناسان اقتصادی معتقدند هرچند بازار سرمایه به‌خاطر متغیرهای سیاسی شرایط مطلوبی دارد، اما کمبود نقدینگی، شاخص‌های ضعیف تولید و صنعت و شاید از همه مهم‌تر عدم اعتماد سهام‌داران، هنوز از جمله مشکلاتی است که بایستی در سایه احتمال حصول توافق، در جهت رفع و حل آن قدم برداشت./آسیا نیوز