روزنامه آسیا-یکی از عوارض بی‌ثباتی و عدم اطمینان اقتصادی، تجمع سرمایه‌ به‌صورت راکد و ورود آن به بخش‌های غیرمولد است. در واقع وقتی شهروندان از آینده اقتصادی بیمناک می‌شوند، سعی در حفظ دارایی‌های‌شان به‌صورت طلا و ارز می‌کنند که در واقع محروم کردن اقتصاد از چرخشِ این سرمایه مسکوت است. البته مسئولیت این مسئله نه بر دوش مردم که بر عهده متولیان و سیاست‌گذاران اقتصاد است که بایستی ثبات و امنیت اقتصادی را تضمین کنند.

بهمن‌ماه بود که آماری از سوی مقامات رسمی از سرمایه‌هایی راکدی که به بازار طلا و ارز سرازیر شده‌اند، ارائه شد. غلامرضا مصباحی‌مقدم، رئیس شورای فقهی بانک ‌مرکزی که در دهمین همایش مالی اسلامی سخن می‌گفت، با اشاره به اهمیت اعتمادسازی برای جذب سرمایه غیرفعال و ورود آن به چرخه تولید عنوان کرد: «سرمایه‌های قابل‌توجهی در قالب ارز و طلا در دست مردم قرار دارد که به چرخه تولید وارد نمی‌شود. مجموع این سرمایه‌ها حداقل ۷۰‌میلیارد دلار است.»

در همین بحث، یک عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی هم آماری ارائه داده و عنوان کرده است: «سرمایه مسکوت در ایران برابر با سرمایه گذاری آمریکا در خاورمیانه است.» یاسر طیب‌نیا، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در نخستین جلسه هیأت نمایندگان اتاق در سال ۱۴۰۴  گفت: «طبق آمار، کل سرمایه‌گذاری آمریکا در کشورهای متحدش در خاورمیانه در طی دو سال۸۰ میلیارد دلار بوده و در همین حال کل سرمایه ارز و طلایی که مردم ایران در خانه‌های خود دارند در سال گذشته ۷۰ میلیارد دلار برآورد شده است.»

یاسر طیب‌نیا با اشاره به اهمیت اعتمادسازی برای ورود سرمایه مردم به بخش تولید عنوان کرد: «مشارکت بر ستون اعتماد استوار است و اعتماد یعنی اطمینان به این‌که عمدا یا سهوا آسیبی به دارایی‌های سرمایه‌گذار نمی‌رسد در این شرایط نخستین سوال از پارلمان بخش خصوصی این است که این اعتماد برای سرمایه‌گذاری در آن‌ها وجود دارد یا نه؟ پاسخ آن‌ها و همچنین مدیران بخش دولتی این است که این اطمینان وجود ندارد.»

وی افزود: «یکی از دلایل این عدم اطمینان بی‌ثباتی قوانین و سیاست‌ها و کمبود حامل‌های انرژی است. طبق آمار کل سرمایه‌گذاری آمریکا در کشورهای متحدش در خاورمیانه در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، ۸۰ میلیارد دلار بوده و در همین حال کل سرمایه ارز و طلایی که مردم ایران در خانه‌های خود دارند، در سال گذشته ۷۰میلیارد دلار برآورد شده است. بنابراین اگر مردم اعتماد کنند و سرمایه خود را به میدان بیاورند، به اندازه سرمایه‌گذاری آمریکا در منطقه می‌توانند در کشور سرمایه‌گذاری خواهند داشت.»

وی در ادامه با اشاره به ابعاد این رقم گفت: با این پول می‌توان ۱۰ شرکت به ابعاد شرکت فولاد مبارکه در ایران ساخت. در این شرایط اعتماد نخستین عامل برای تحقق شعار سال قلمداد می‌شود و ما باید در تلاش برای اعتمادسازی برای مردم و سرمایه‌گذار داشته باشیم.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در طی دو هفته گذشته، آغاز مذاکراتی که از سوی طرفین مثبت ارزیابی شد، تحولات بسیاری را در بازار ارز و طلا ایجاد کرد. کاهش چشمگیر نرخ دلار و قیمت طلا، به‌روشنی نشان داد که آن‌چه عموم مردم را به سمت تجمیع سرمایه‌هایشان به‌صورت راکد سوق می‌دهد، نه سوداگری بلکه تلاش برای حفظ ارزش پول‌شان است./آسیا نیوز