روزنامه آسیا-در هرکجای جهان، هرگاه امنیت سرمایه‌گذاری به‌خطر بیفتد، معمولا سرمایه‌ به سمت دارایی‌های امن همچون طلا سوق پیدا می‌کند، با این‌همه در مقیاس جهانی، طلا تحت‌تأثیر عوامل و متغیرهای گوناگونی است که می‌تواند به‌طور همزمان بر قیمت این فلز گرانبها اثر بگذارد.

در سال‌های اخیر، شاهد نوسانات قابل توجهی در قیمت طلا بودیم و انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۵ نیز این روند ادامه یابد. با این‌ حال اگر بازه‌های بلندمدت را در نظر بگیریم، طلا همواره رشدی صعودی را تجربه کرده است. در این زمینه، اگر بخواهیم تحلیلی عینی و علمی از وضعیت طلای جهانی ارائه دهیم، نخست بایستی عواملی که بر قیمت آن اثری انکاناپذیر و بی‌واسطه دارند، بشناسیم. 

عوامل مؤثر بر قیمت جهانی طلا 

1. سیاست‌های پولی فدرال رزرو (نرخ بهره): اگر فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را کاهش دهد، تقاضا برای طلا افزایش می‌یابد، چرا که جذابیت دلار کم خواهد شد. تداوم نرخ‌های بهره بالا ممکن است فشار نزولی بر قیمت طلا وارد کند.

2. تورم جهانی: طلا به‌عنوان مؤلفه‌ای با خاصیت ضدتورمی عمل می‌کند و در صورت افزایش تورم به‌ویژه در آمریکا و اروپا، تقاضا برای طلا رشد می‌کند.

3. تنش‌های ژئوپلیتیک: بحران‌هایی مانند جنگ اوکراین، تنش‌های خاورمیانه و روابط چین و آمریکا می‌توانند قیمت طلا را صعودی کنند.

4. بازارهای نوظهور (هند و چین): اثر این بازارهای نوظهور و بزرگ تا حدی است که فی‌المثل افزایش تقاضای فیزیکی طلا در هند (به‌ویژه در فصل ازدواج) و چین می‌تواند قیمت را حمایت کند.

5. قدرت دلار آمریکا: رابطه معکوس دلار و طلا همچنان پابرجاست و اگر دلار تضعیف شود، طلا گران می‌شود.

رشد شتابان قیمت طلا با بازگشت دونالد ترامپ

تحلیلگران جی‌پی‌مورگان تخمین زدند که اگر فقط ۰.۵ درصد از دارایی‌های آمریکا که در اختیار سرمایه‌گذاران خارجی است، به این فلز گرانبها اختصاص داده شود، قیمت هر اونس طلا از حدود ۳۳۰۰ دلار فعلی، می‌تواند ۸۰ درصد افزایش یافته و تا سال ۲۰۲۹، به ۶۰۰۰ دلار در هر اونس صعود کند.

قیمت طلا در سال‌های اخیر روند صعودی داشته و پس از آغاز جنگ تجاری دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، شتاب بیشتری گرفته است. دلیل این افزایش این است که عرضه طلا خیلی افزایش نمی‌یابد و از این رو، افزایش تقاضا حتی به میزان ناچیز، می‌تواند نوسان بزرگی در قیمت ایجاد کند. قیمت طلا از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته و نسبت به سه سال پیش، دو برابر شده است.

اثر جنگ روسیه و اوکراین بر قیمت فلز زرد

پس از جنگ روسیه و اوکراین در سال ۲۰۲۲ که به تحریم‌های مالی علیه مسکو و مسدود شدن دارایی‌های دلاری و یورویی روسیه منجر  شد، بانک‌های مرکزی در سراسر جهان از نگرانی اینکه دارایی‌هایشان در معرض خطر قرار گیرد، اقدام به خرید طلا کردند. تورم بالا و کسری بودجه سرسام‌آور، به افزایش قیمت طلا دامن زد و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا، این روند را تسریع کرد. از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید، او جنگ تجاری را آغاز کرده که دارایی‌های آمریکا را به شدت کاهش داده و همچنین با جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، درگیر شده است.

طبق گزارش جی‌پی مورگان، علاوه بر این، پیشنهادهای دولت آمریکا مبنی بر تقسیم بار مسئولیت توسط سایر کشورهایی که از وضعیت دلار به عنوان ارز ذخیره سود می‌برند، سرمایه‌گذاران خارجی را نیز نگران کرده است. تحلیلگران هشدار دادند: «دوره اخیر در بازارهای مالی نشان داده است که علاقه و اعتماد به دارایی‌های آمریکا از قبل مورد تردید قرار گرفته و آمریکا در برابر خروج سرمایه آسیب‌پذیر است.»

چشم‌اندازهای بلندپروازانۀ برای طلا

جی‌پی‌مورگان محاسبه کرد که تخصیص مجدد ۰.۵ درصد از کل دارایی‌های خارجی آمریکا به طلا، به معنای تزریق ۲۷۳.۶ میلیارد دلار به این فلز گرانبها طی چهار سال یا حدود ۲۵۰۰ تن است. در حالی که این مقدار زیاد به نظر نمی‌رسد و تنها سه درصد از کل دارایی‌های طلا را تشکیل می‌دهد، افزایش تقاضا به صورت فصلی بسیار زیاد است.

بر اساس تحلیل‌ها، این سناریوی صعودی به چشم‌اندازهای از پیش بلندپروازانه برای طلا می‌افزاید. جی‌پی‌مورگان ماه گذشته، پیش‌بینی کرد که قیمت هر اونس طلا تا سه‌ ماهه چهارم امسال، به ۳۶۷۵ دلار و سپس تا سه‌ ماهه دوم ۲۰۲۶، به بالای ۴۰۰۰ دلار خواهد رسید که نشان‌دهنده افزایش ۲۰ درصدی نسبت به قیمت فعلی است. گفتنی است گلدمن ساکس هم، ماه گذشته، چشم‌انداز قیمت هر اونس طلا در پایان سال را از ۳۳۰۰ دلار، به ۳۷۰۰ دلار افزایش داد و افزود که قیمت هر اونس طلا در برخی سناریوها، حتی می‌تواند به ۴۵۰۰ دلار نزدیک شود./آسیانیوز