روزنامه آسیا-مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، با اشاره به تأثیر اخبار حاکی از توافق میان ایران و آمریکا گفت: این توافق میتواند در کوتاهمدت نرخ ارز را در بازار آزاد، بهویژه به صورت هیجانی، تا ۳۰ درصد کاهش دهد.
مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، در گفتوگویی با ایلنا، درباره تأثیر توافقات احتمالی میان ایران و آمریکا بر اقتصاد کشور، گفت: «انتشار اخبار مربوط به توافق میتواند فضایی را برای تنفس اقتصادی ایجاد کند و در کوتاهمدت به بهبود وضعیت اقتصادی ایران کمک کند.»
او افزود: «در صورت توافق میان ایران و آمریکا، نرخ ارز در بازار آزاد میتواند به صورت هیجانی تا ۳۰ درصد کاهش یابد. پیش از این، اخبار مربوط به زمان برگزاری مذاکرات طرفین به کاهش هفت درصدی نرخ ارز در بازار انجامید.»
عباد در ادامه به مشکلات اقتصادی ایران و تأثیرات آن بر تجارت کشور اشاره کرد و گفت: «اقتصاد ایران در سالهای اخیر با دو بحران عمده مواجه بوده است؛ یکی تحریمهای خارجی که فشار زیادی بر اقتصاد وارد کرده و ناکارآمدیهای داخلی و ضعفهای مدیریتی، این دو عامل سبب افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی شدهاند، بهگونهای که حتی یک توئیت یا خبر میتواند تأثیر زیادی بر نرخ ارز بگذارد.»
عباد ادامه داد: خواسته دیپلماتهای ایرانی رفع تمام تحریمهای ناعادلانهای است که علیه ایران وضع شده با این حال حل چالشهای برآمده از تحریمهای امریکا علیه ایران حتی با فرض توافق در کوتاهمدت انجام نمیشود و به طور مثال موضوعی مانند پیوستن ایران به افایتیاف دستکم تا دو سال زمان میبرد مگر اینکه دولت امریکا با حکم حکومتی زمینه تعجیل امور را فراهم آورد.
عباد خاطرنشان کرد: «علاوه بر تحریمها، مشکلات داخلی نیز در رشد اقتصادی مؤثر است. ۹۰ درصد اقتصاد ایران دولتی است و برای رشد اقتصادی باید تحولات داخلی صورت گیرد.»
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر تاثیر توافقات بر بازار ارز کشور یادآور شد: نرخ ارز را باید بازار تعیین کند با این حال توافق میتواند به ریزش قیمت ارز در بازار آزاد و کاهش شکاف نرخ در بازارهای رسمی و غیررسمی هر چند به صورت هیجانی بینجامد. هر چند رئیس بانک مرکزی هنوز هم تصریح دارد که بازار آزاد ارز در کشور اصلا وجود ندارد با این حال بدیهی است که توافق از شدت نوسانات ارزی کم خواهد کرد.
عباد گفت: خواسته ما به وجود آمدن بستر مناسب برای تعامل تجاری سازنده با دنیاست ایران پتانسیلهای زیادی دارد، اما متأسفانه به دلیل تحریمها، بسیاری از این ظرفیتها در نطفه خفه شده اما با کنار رفتن تحریمها، اقتصاد ایران بار دیگر این فرصت را پیدا خواهد کرد که در عرصههای بینالمللی با محدودیتهای کمتری فعالیت کند و در راستای منافع خود گام بردارد.
وی اظهار کرد: در سالهای گذشته برای تولید و صادرات با بحرانهایی مواجه بودهایم و کنار رفتن تحریمها به یقین میتواند تغییرات ملموسی به همراه داشته باشد از جمله اینکه شرکتهای خارجی به همکاری با شرکتهای ایرانی رغبت پیدا میکنند و بستری به وجود میآید تا با جذب سرمایهگذاری و مشارکت اقتصادی برای بهبود کیفیت کالاهای ایرانی اقدام شود.
عباد در پایان تصریح کرد: ناگفته نماند که هر توافقی در صورتی میتواند پایدار باشد که برد برد باشد و طرفین در جریان توافق به یکدیگر امتیازاتی بدهند باید دید جریان مذاکرات چگونه پیش میرود./آسیا نیوز
دیدگاه خود را بنویسید