روزنامه آسیا-موضوع تعرفه‌های اقتصادی ترامپ، همچون سایه‌ای همچنان بر سر اقتصاد جهان است. هرچند ترامپ به همه کشورها به‌غیر از چین معافیتی 90 روزه اعطا کرد، اما کارشناسان معتقدند همچنان اقتصاد جهان در معرض خطرات بسیاری قرار دارد. البته این نگرش منحصر به اقتصاددانان و رهبران دیگر کشورهای جهان نیست، بخش بزرگی از محافل، سازمان‌ها و سیاستمداران آمریکایی نیز، تعرفه‌های ترامپ را اقدامی خطرناک می‌دانند که عواقب گسترده‌ای در پی دارد.

در همین‌باره، وزیر سابق خزانه‌داری آمریکا گفت: «افزایش استرس در بازار اوراق قرضه آمریکا احتمالا بر تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای توقف بخشی از تعرفه‌های متقابل گسترده خود تاثیر گذاشته است.» جانت یلن در اولین مصاحبه تلویزیونی خود پس از خروج از قدرت‌ هشدار داد افزایش اخیر بازدهی اوراق خزانه‌داری و فشار فروش در میان صندوق‌های اهرمی که دارای بدهی‌های خزانه‌داری هستند، می‌تواند خطر جدی برای ثبات مالی باشد.

یلن گفت: «این باعث شد که صندوق‌های اهرمی که دارایی‌های خزانه‌داری آمریکا را در اختیار دارند، فروش دارایی‌های خود را آغاز کنند. این اتفاقی است که در صورت فروش انبوه اوراق خزانه‌داری آمریکا، واقعا می‌تواند باعث بی‌ثباتی مالی شود. به نظر من، چیزی ترامپ را وادار به توقف تعرفه‌های متقابل کرده و مطمئنا موردی نگران‌کننده است.» یلن که ریاست خزانه‌داری را در دوران ریاست‌جمهوری، جو بایدن بر عهده داشت، از استراتژی اقتصادی ترامپ نیز انتقاد کرد و آن را بدترین زخمی خواند که در طول تاریخ اقتصاد آمریکا به خود وارد کرد.

اظهارات او یک سال پس از ایراد سخنرانی کلیدی در پکن بیان شد که هشدار داد جدایی کامل اقتصادی آمریکا و چین برای هر دو فاجعه‌بار خواهد بود. پایگاه خبری اینوست گزارش کرد، با اعمال تعرفه‌های بیش از ۱۲۰ درصد بر کالاهای چینی توسط ترامپ و واکنش پکن به همین شکل، هشدارهای یلن در حال تبدیل شدن به واقعیت هستند.

از سوی دیگر، محققان دانشگاه ییل (Yale) آمریکا می‌گویند توقف تعرفه‌های دونالد ترامپ، کمک چندانی به کاهش نرخ کلی تعرفه نمی‌کند. محققان این دانشگاه اظهار کردند که عقب‌نشینی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از اعمال برخی تعرفه‌های شدید خود، کمک چندانی به کاهش میانگین نرخ تعرفه واردات از سطوح بالایی که وضع کرده، نکرده است.

ترامپ روز چهارشنبه، از توقف ۹۰ روزه بالاترین نرخ‌هایی خبر داد که که یک هفته قبل، تحت تعرفه‌های جهانی دو سطحی اعلام کرده بود. تحت این وقفه که به منظور فرصت دادن به کشورها برای چانه‌زنی نرخ دائمی پایین‌تر اعلام شده است، مالیات بر واردات کالاها از اکثر شرکای تجاری آمریکا به ۱۰ درصد بازمی‌گردد، با این حال، در همین زمان، نرخ متقابل تعرفه‌های تلافی‌جویانه‌ ترامپ بر چین، به ۱۲۵ درصد افزایش می‌یابد و تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر بسیاری از کالاهای وارداتی کانادا و مکزیک و خودروهای وارداتی، فولاد و آلومینیوم نیز همچنان به قوت خود باقی مانده‌اند.

به گزارش رویترز، آزمایشگاه بودجه ییل (Yale Budget Lab) در همین‌باره نوشت: «مصرف‌کنندگان با میانگین کلی نرخ تعرفه موثر ۲۵.۳ درصدی مواجه هستند که بالاترین میزان از سال ۱۹۰۹ است. این نرخ فقط کمی متفاوت از نرخ موثر قبل از تعرفه‌های اعلام‌شده در اواخر ۹ آوریل است. حتی پس از تغییر مصرف، میانگین نرخ تعرفه ۱۸.۱ درصد خواهد بود که بالاترین میزان از سال ۱۹۳۴ محسوب می‌شود.»/آسیا نیوز