روزنامه آسیا-رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، به تشریح مهم ترین مسائل و مشکلات حرفه علوم آزمایشگاهی در کشور پرداخت.

به گزارش خبرنگار مهر، شهروز همتی رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴، در نشست خبری کنگره سالیانه انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی اظهار کرد: «در سال گذشته، جامعه آزمایشگاهی کشور با چالش‌های متعددی مواجه بود، از جمله بحران ارزی و کمبود کیت‌های تخصصی و فوق تخصصی که از جمله مشکلات عمده در حرفه علوم آزمایشگاهی به شمار می‌روند.»

وی با اشاره به برگزاری کنگره علوم آزمایشگاهی در روزهای نهم تا شانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۴ در مرکز همایش‌های برج میلاد، افزود: «در کنگره پیش رو، تمامی فعالان حوزه علوم آزمایشگاهی حضور خواهند داشت.»

رئیس کنگره همچنین اشاره کرد: «در کنگره امسال، سخنرانانی از کشورهای مختلف حضور خواهند داشت و ۲۱۰ شرکت دانش بنیان در نمایشگاه جانبی کنگره، آخرین دستاوردهای خود در حوزه علوم آزمایشگاهی را ارائه خواهند داد.»

همتی در ادامه گفت: این کنگره حامل پیام روشنی برای مسئولان نظام سلامت کشور است. در حالی که بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماری‌ها بر عهده آزمایشگاه‌های پزشکی است، سهم این حرفه از منابع مالی نظام سلامت تنها ۵ درصد است.

وی با تأکید بر لزوم توجه به این موضوع افزود: عدم سرمایه‌گذاری و حمایت کافی در آزمایشگاه‌ها، منجر به افزایش هزینه‌های نظام سلامت خواهد شد و دولت و وزارت بهداشت موظف به حمایت از این بخش هستند.

همتی ادامه داد: ما باید با هم برای ساختن نظام سلامت علمی، پایدار و محوری هم‌افزایی کنیم.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی به پدیده فرار مغزها در این حوزه اشاره کرد و گفت: بسیاری از سرمایه‌های انسانی در رشته علوم آزمایشگاهی، به دلیل موانع موجود در ادامه فعالیت حرفه‌ای خود، مجبور به مهاجرت شده‌اند.

وی افزود: برای جلوگیری از این روند، باید انگیزه و شرایط مناسب برای فارغ‌التحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی فراهم شود تا از مهاجرت منصرف شوند.

همتی همچنین خاطرنشان کرد: یکی از موانع جدی در مسیر خدمات با کیفیت، تعرفه‌های پایین است که این موضوع به طور مستقیم سلامت مردم را تهدید می‌کند.

همتی در ادامه گفت: آزمایشگاه‌ها قلب تپنده تشخیص بیماری‌ها هستند و اگر این بخش آسیب ببیند، سلامت مردم و بیماران نیز در خطر خواهد افتاد.

وی از حذف برخی آزمایش‌ها به دلیل کمبود کیت‌های ضروری خبر داد و افزود: دستگاه‌های پیشرفته‌ای در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی وجود دارد که به دلیل نبود کیت‌های مورد نظر، عملاً از کار افتاده‌اند و آزمایش‌های مربوطه قابل انجام نیست.

همتی تأکید کرد: گرانی کیت‌ها با افزایش تعرفه‌ها تناسب ندارد و این ناهماهنگی باعث شده که بسیاری از آزمایشگاه‌ها از انجام برخی آزمایش‌ها صرف نظر کنند.

امیر حسن زرنانی، دبیر علمی کنگره، در این خصوص گفت: در ایران هیچ انجمن علمی موفق‌تر از انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی نیست و این ادعا را می‌توان از برگزاری کنگره‌هایی که تا به حال برگزار کرده است، به وضوح مشاهده کرد.

وی افزود: برنامه‌های کنگره انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، هم‌سطح با برنامه‌های بین‌المللی است.

زرنانی ادامه داد: نگاه ما به کنگره پیش رو، تأکید ویژه بر استفاده از فناوری‌های نوین در حرفه علوم آزمایشگاهی است.

وی در پایان اظهار داشت: هدف ما این است که در آینده به نظام هماهنگ آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی دست یابیم که قادر خواهند بود در مدت زمان کوتاهی نتایج آزمایشات را طبق درخواست پزشک در اختیار او قرار دهند.

زرنانی اظهار داشت: آزمایشگاه‌های نسل آینده، آزمایشگاه‌هایی خواهند بود که بر پایه هوش مصنوعی ساخته شده‌اند و این تغییرات بنیادین در ایران نیز در حال پیگیری است.

وی افزود: پزشکی فردمحور یکی از موضوعات مهمی است که در حرفه علوم آزمایشگاهی در حال بررسی است و در آینده‌ای نزدیک شاهد تغییرات زیادی در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی خواهیم بود.

غلامرضا حمزه لو، دبیر اجرایی کنگره نیز در این باره گفت: در شرایط کنونی که بیماری‌های غیرواگیر رو به گسترش هستند، نیاز به خدمات آزمایشگاهی افزایش یافته و این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

وی افزود: آزمایشگاه‌ها با بهره‌گیری از علم و فناوری در یک دهه آینده، تغییرات بنیادینی را تجربه خواهند کرد و قادر خواهند بود پزشکی پیشگیرانه و فعالانه را تشویق کنند.

حمزه لو در ادامه گفت: آزمایشگاه‌ها می‌توانند در تشخیص بیماری‌ها، کمک بزرگی به نظام سلامت کشور کنند و انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی نیز در این مسیر پیشرو بوده است.

وی افزود: در کنگره پیش رو، به همین محورها خواهیم پرداخت و سعی خواهیم کرد تا شرکت‌کنندگان را با پیشرفت‌های جدید در این حوزه آشنا کنیم.

فریبا شایگان، مدیر علمی کنگره نیز گفت: شانزدهمین کنگره بین‌المللی و بیست و دومین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران با هدف ارتقای سطح علمی همکاران علوم آزمایشگاهی برگزار خواهد شد.

وی افزود: همکاران علوم آزمایشگاهی در خط مقدم تشخیص بیماری‌ها قرار دارند و انتظار می‌رود بیش از پیش در نظام سلامت کشور مورد توجه و حمایت قرار گیرند./آسیا نیوز