روزنامه آسیا-در شرایطی که حقوق بشر، اغلب به واژهای در کتب حقوقی و تاریخی بدل شده یا در رسانههایی فریبنده به تصویر درمیآید، و از سوی دیگر، جریان راستافراطی در بخشهای مهمی از جهان پلههای عروج به قدرت را طی میکنند، بایستی بیش از هر زمان دیگری در راستای صیانت از حقوق و آزادی انسان بکوشیم تا جهانی شایسته زیستنِ انسان سربرآورد. این مسئله، وقتی خطیرتر میشود که بدانیم در سالهای اخیر وضعیت حقوق بشر با سیری نزولی رو به افول بوده است.
در همین بحث، سازمان عفو بینالملل همزمان با انتشار گزارش سالانه خود تحت عنوان «وضعیت حقوق بشر جهان 2025 ـ 2024» با ارزیابی وضعیت ۱۵۰ کشور هشدار داد که گسترش قوانین، سیاستها و شیوههای مستبدانه که آزادی بیان، تشکل و تجمع مسالمتآمیز را هدف قرار داده و این سازمان در ارزیابی سال ۲۰۲۴ آنها را مستند کرده، در پسرفت جهانی حقوق بشر نقش اساسی داشتهاند.
بر اساس این گزارش، دولتها در سراسر جهان با ممنوع کردن رسانهها، انحلال یا تعلیق سازمانهای غیردولتی و احزاب سیاسی، زندانی کردن منتقدان بر مبنای اتهامات بیاساس «تروریسم» یا «افراطگرایی» و با مجرم شناختن مدافعان حقوق بشر، فعالان اقلیمی، معترضان حامی غزه و سایر مخالفان، به دنبال فرار از پاسخگویی، تثبیت قدرت خود و القای ترس بودهاند.
آنییس کالامارد، دبیرکل عفو بینالملل در مقدمه گزارش سالانه خود درباره حقوق بشر خاطرنشان کرد: «ما چندین سال پشت سر هم است که درباره خطرات پسرفتهای حقوق بشری هشدار دادهایم. اما رویدادهای ۱۲ ماه گذشته به ویژه نسلکشی نادیدهگرفتهشده فلسطینیها در غزه توسط اسرائیل عیان میسازد که جهان چطور میتواند برای بسیاری وضعیت جهنمی پیدا کند، در حالی که همزمان اکثر کشورهای قدرتمند قوانین بینالمللی را کنار گذاشته و به نهادهای چندجانبه بیاعتنایی کردهاند. در این مقطع تاریخی که در آن قوانین و اقدامات مستبدانه باعث تقویت منافع عدهای بسیار معدود در دنیا میشود، دولتها و جامعه مدنی باید با فوریت با هم همکاری کرده تا بشریت را به سمت وضعیتی ایمنتر رهنمون سازند.»
یکی از دیگر مورادی که در گزارش عفو بینالملل به آن اشاره شده، سیاستهای دونالد ترامپ و اثر آن بر وضعیت حقوق بشر است. در همینباره، آنییس کالامارد، دبیرکل عفو بینالملل گفت: «دونالد ترامپ صد روز پس از دومین دوره ریاست جمهوری تنها بیاعتنایی مطلق خود را به حقوق بشر جهانی نشان داده است. دولت او به سرعت و عمداً نهادها و ابتکارات حیاتی ایالات متحده و بینالمللی را که برای تبدیل جهان ما به جهانی امنتر و عادلانهتر طراحی شده بودند، هدف قرار داده است. حمله همهجانبه او به مفاهیم چندجانبهگرایی، پناهندگی، عدالت نژادی و جنسیتی، سلامت جهانی و اقدامات اقلیمی نجاتبخش، آسیبهای قابل توجهی که پیشتر به این اصول و نهادها تحمیل شده بود را تشدید میکند و سایر رهبران و جنبشهای ضد حقوق بشری را برای پیوستن به رویه تهاجمآمیز او جسورتر ساخته است.»
در این گزارش به برخی از موارد نفی حقوق بشر در کشورهایی چون موزامبیک، ترکیه، سودان، میانمار، افغانستان، مکزیک، کلمبیا، بنگلادش و... اشاره شده است.
کالامارد در پایان گفته است: «به رغم چالشهای دلهرهآور برای مسئله حقوق بشر، نابودی حقوق بشر به هیچوجه اجتنابناپذیر نیست. تاریخ پر از نمونههایی از افراد شجاعی است که بر رویههای استبدادی غلبه کردهاند. در سال ۲۰۲۴، مردم چندین کشور رهبران ضد حقوق بشری را در صندوقهای رأی رد کردند، در حالی که میلیونها نفر در سراسر جهان صدای خود را علیه بیعدالتی بلند کردند. بنابراین به طور واضح مهم نیست چه کسی سر راه ما قرار گیرد، ما باید به مقاومت در برابر رژیمهای قدرتمدار و سودجویی که به دنبال محروم ساختن مردم از حقوق انسانی خود هستند، ادامه دهیم.»/آسیا نیوز
دیدگاه خود را بنویسید