آسیانیوز-صندوق توسعه ملی، با دوراندیشی و در جهت ذخیره پس‌اندازی برای نسل‌های آینده تعریف و تأسیس شد، با این‌همه کیست که نداند در همه این سال‌ها، اغلب دولت‌ها و برخی نهادها برای تأمین کسری بودجه‌ و نیازهای‌ فوری‌شان از آن بهره برده‌اند. در همین راستا، یک عضو هیأت عامل صندوق توسعه ملی گفت: «در 14 سال گذشته، ۹۶.۵ میلیارد دلار مصارف حاکمیتی و دولتی به صورت تسهیلات داشته‌ایم.»

* سهم صندوق از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز

به گزارش آسیا، نشست خبری بررسی عملکرد صندوق توسعه ملی از زمان تأسیس صندوق تا تاریخ ٣٠ آذرماه امسال با حضور نمایندگان و اعضای هیأت عامل صندوق توسعه ملی برگزار شد. در ابتدای این نشست، صالح، عضو هیأت عامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: «سهم صندوق از منابع حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی و خالص صادرات گاز ١۶٣.۶ میلیارد دلار بوده و منابع حاصل از ۵٠ درصد حساب ذخیره ارزی ٢ میلیارد دلار بوده است.همچنین سود ناشی از تسهیلات سپرده ٣.۵ میلیارد دلار بوده و سود ناشی از موجودی حساب‌های صندوق نزد بانک مرکزی ۵.۵ میلیارد دلار است. 

صالح، عضو هیأت عامل صندوق توسعه ملی تأکید کرد: «از سایر منابع هم درآمد داشته‌ایم که ۱۷۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار مجموع منابع بوده است. در قانون آمده ۲.۷ میلیارد دلار از منابع را کسر کنید که برای تکالیف قانونی است، بنابراین در مجموع ١٧٢.١ میلیارد دلار منابع صندوق توسعه ملی است.» صالح همچنین درباره مصارف صندوق از ١۴ سال گذشته تا تاریخ اعلام شده، اظهار داشت: «۹۶.۵ میلیارد دلار مصارف حاکمیتی و دولتی به صورت تسهیلات داشته‌ایم، ۹.۳ میلیارد دلار به ریالی تبدیل کرده‌ایم که در بانک‌ها سپرده‌گذاری کرده‌ایم.»

وی افزود: «همچنین سپرده گذاری ارزی برای طرح‌های تولید نفتی ٧.٢ میلیارد دلار و میزان تسهیلات به بخش خصوصی و شرکت‌های مربوطه ٢٩.٣ میلیارد دلار وسایر پرداخت‌ها ١.۶ میلیارد دلار و سرمایه‌گذاری کلان و خارجی ٠/٢ درصد بوده است.»

* ورود صندوق توسعه به سرمایه‌گذاری‌های خارجی

در بخش دیگری از این نشست، عیوضلو، عضوی دیگری از هیأت عامل صندوق توسعه ملی از سرمایه‌گذاری خارجی صندوق گفت. وی در این‌باره عنوان کرد: «در بحث سرمایه‌گذاری خارجی در شیوه‌نامه‌ها با خلاهایی مواجه بودیم، اما ساز‌وکاری منطبق با اساسنامه در نظر گرفتم در پروژه‌های خارجی هم ورود داشتیم. در یک پروژه پتروشیمی در یک کشور هدف، سرمایه‌گذاری ٩٠ میلیون دلاری داشتیم که سهم شریک خارجی ٣٠ میلیون دلار در این پروژه بوده است. امکان اطلاع‌رسانی از جزییات این سرمایه گذاری و مشارکت وجود ندارد.» 

عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی گفت: «خط اعتباری ٢ میلیارد دلاری در حوزه آفریقا ایجاد کردیم و همکاری با بانک مرکزی و یک بانک عامل این خط اعتباری در حال ایجاد است و ساز و کار آن برای ستاد آفریقا فرایند کاملا مشخص خواهد شد. همچنین با ساحل عاج سرمایه گذاری  ١٠٠ میلیون دلاری در حال انجام است و در ونزوئلا هم یک خط اعتباری برای پروژه نیروگاهی در حال انجام است.» 

عیوضلو گفت: «همچنین اعتباری در پروژه های فنی و مهندسی کشورهای مشترک المنافع cis در حال راه اندازی است که هدف از ایجاد این خط اعتباری حمایت از صادرکنندگان فنی و مهندسی ایرانی است. صندوق مشترک روسیه و چین در حال انجام است و هدف از راه اندازی این صندوق‌ها این است که سرمایه خارجی را به داخل کشور بیاوریم.»